maanantai 26. maaliskuuta 2012

Muurahaiset


Muurahaiset ovat ottaneet pesäpuuksi petäjän, lähelle tyveä on kaivettu aukot sisäänkäyntiä varten, voi niitä tietysti muullakin olla. Täytyy niillä olla aika hyvät hampaat kun tuollaista satoja vuosia vanhaa kivikovaa petäjää jyrsivät. Kolon alla on hienonhienoa "sahanpurua". Kovinkaan paljoa porukkaa tuolla ei ilmeisesti asustele, ei ole sellaista kaaosta kuin kekomuurahaisten pesällä, kysymyksessä on varmaan joku hevosmuurahainen. Lainaus metlan sivuilta;

"Hevosmuurahainen kaivertaa pesänsä pystyihin, enimmäkseen eläviin ja täysin terveisiin, mutta myöskin tyvilahon vaivaamiin puihin sekä vanhoihin hirsiin. Sen pesäpaikaksi käyvät pääasiassa kuuset, mutta se voi rakentaa pesänsä myöskin mäntyihin ja eri lehtipuihin, kuten koivuun, tammeen ja lehmukseen. Hevosmuurahainen voi pesiytyä myös puurakenteisiin.
Hevosmuurahaisten pesä laajenee puussa vuosi vuodelta ylöspäin. Pesä saattaa olla lopulta hyvinkin laaja ja ulottua jopa 10 m:n korkeuteen. Hevosmuurahaisen käytävät nopeuttavat pystypuussa lahon leviämistä".




7 kommenttia:

  1. Olen miettinyt tulevatko hevosmuurahaiset lahoon puuhun, vai lahoaako puu niiden käytävien takia. Taitaa olla sekä että. Niitä ei varmaan saa millään torjuttua?

    VastaaPoista
  2. En ole edes yrittänyt torjua niitä millään, enkä ole löytänyt tontilta muita muurahaisten valtaamia puita.

    VastaaPoista
  3. Ovat varmaan samoja muurahaisia, joista on ollut lehdissä juttua, koska ovat saaneet saunamökitkin pilkottua.

    VastaaPoista
  4. Hevosmuurahaisia ovat, joskus puhuttiin rautamuurahaisistakin.

    VastaaPoista
  5. Meillä on tontilla monia monia muurahaisen pesiä. Lahottivat kokonaan meidän tukevan puidenhalkomispölkyn.

    VastaaPoista
  6. Hei Irene ja tervetuloa blogiin! Muurahaiset saavat yhdessä kesässäkin paljon aikaan, vanhan liiterin maarajaan ilmestynyt vieretysten koloja.

    VastaaPoista
  7. Sinulle Tapio olisi haaste blogissani.

    VastaaPoista