torstai 31. toukokuuta 2012

Vesi

Kaivo kaivettiin kesällä 2006. Edellisenä kesänä lattia-ym.valuissa tarvittavan soran kaivoin kuvan kuopasta, johon kaivokin sitten kaivettiin. Noin 1.30m syvyydessä tuli tiiviimpää savensekaista maata vastaan. Aivan tarkoituksella kaivoin käsipelillä n. 2 metriä syvälle, ajatuksena saada kosketus pohjaveteen. Montussa on rautakanki ja lapio.

Klik

Eihän sitä pohjavettä kuivalla kankaalla noin pinnassa ole, kaivuri hommiin ja samaa kuoppa syventämään, vettä alkoi tihkua vajaassa neljässä metrissä. Kaivo saatiin kaivettua 6 metriä syväksi, monenlaista maata oli välillä, lopussa oli terävää, erikoista kiveä, kuin murskattua louhetta. Kaivossa on riittänyt hyvin vesi vaikka on välillä tuntikausia pumpattu. Vesi on erittäin hyvää.

Viime kesänä huuhtelin vaskoolilla kasasta, joka oli jäänyt kaivon kaivuusta. Ensimmäisellä huuhdonnalla vaskoolin pohjalla kiilteli pienen pieniä hitusia kultaa, toisella kertaa...



8 kommenttia:

  1. Oma kaivo olisi todella tärkeä omalla tontilla. Minä olen täysin tuontiveden varassa mökilläni. Järven vettä on tosin juotu vielä 70-luvulla ja puhtaalta se tuoksuu vieläkin.

    VastaaPoista
  2. Hei Saraheinä, kuinka lähelle tulee kunnallinen vesijohto? sinun tontilla voi pohjavesi olla paljonkin lähempänä maanpintaa kuin mulla, jos oman kaivon kaivatat.

    VastaaPoista
  3. Luulen, että alueella ei ole kunnallista vesijohtoa. Vieressä, vähän kauempana rannasta on ympärivuotisesti asuttu talo, en ole puhunut heidän kanssaan, mistä saavat vetensä. Järvivesi käy kaikkeen muuhun, paitsi juotavaksi ja ruuanlaitoon. Keitin siinä tosin perunatkin viime kesänä ja hyviä olivat.

    VastaaPoista
  4. Muistan lapsuudesta kaivonkatsojat. Käyttivät varpua, joka nyki alaspäin aina vesisuonen kohdalla.

    Vastasin tulppanikysymykseesi omassa blogissani.

    VastaaPoista
  5. Hyvää päivää. Täällä on oikea luonnon mies. Hienoa lukea ja katsoa kuvista, (Seutu lienee aika pohjoinen) hyvä kaivo on tarpeellinen ja parasta puhdas vesi. Kaikkein puhtainta olen juonut keskellä Hesaa, väestösuojan porakaivosta, se tuli niin syvältä, että näytti kristallivedeltä. Ei mitään makua, vain puhtaan raikasta. Kultaakin löysit, sehän on mukavaa. Tuli mieleen saisko Afrikan kuivuusalueen pelastettua jos porais kaivoja lisää oikein paljon. Jos maan alla on vesivaroja, se tulis avustuksena halvemmaksi maailmalle kun he sais vettä. Kun olis mahdollisuusa viljelyyn ja karjanhoitoon, sodatkin vois hyytyä. Öljyähän ei voi muuttaa vedeksi ja ajan kanssa se kai loppuu.

    VastaaPoista
  6. Sussi, kun valuhommia tehtiin ennen kaivoa, oli kaverina tuttu eläkkeellä oleva rakennusmestari Karjalasta. Hän käytti tuota varpua, en tiedä toimivuudesta, mutta varvun osoittammalla paikalla kaivo on.

    VastaaPoista
  7. Hyvää päivää ja tervetuloa Aikatherine. Puhdas vesi on meille aika itsestään selvyys, ja hyvä niin, työtä on tehty että pohjavesiä ei saastutettaisi. Suomella on hyvät vesivarat.
    Tuo Afrikan kuivuusalueiden pelastaminen lähtee minun mielestä siitä, että alueille saadaan rauha, vasta sen jälkeen tulee tahto hoitaa asioita kunnolla. Vesi on sielläkin, kuten kaikkialla, kaikkein tärkein. Nykyinen malli kehitysavusta ei toimi, tuet valuvat hukkaan ja apu ei juuri koskaan saavu perille.

    VastaaPoista
  8. Teuvon kuvat kävi täällä ja toivottaa Hyvää juhannusta täältä Noormarkusta www.ttvehkalahti.blogspot.com

    VastaaPoista