keskiviikko 29. helmikuuta 2012

Tammi

Metsätammi, Quercus robur, on viihtynyt yli kaksi vuotta ankarissa oloissa ja olisi kestänyt edelleen ellei olisi niin himoittua herkkua eläimille. Jänis tai poro jyrsi kasvin maata myöten viime syksynä, ei auttanut vaikka oli aita ympärillä, tuholainen oli saanut senkin nurin.
Onkohan tuolla toivoa vielä? tammi ei ole paljoa kasvanut tuona aikana, ja olen uskonut sen kasvattavan juuria kun on niin kuivalla paikalla.


Lisää jalopuita
Metsälehmus           Tilia cordata
Metsävaahtera         Acer platanoides
Mongolianvaahtera   Acer tataricum subsp. ginnala

Mikä tämä kasvi on ? on tullut varmaan toisen kasvin mukana.


  

9 kommenttia:

  1. Jalojen lehtipuiden kasvattaminen mahtaa olla haastavaa siellä pohjoisessa! Se keltainen kasvi on joku Sedum. Googletin kuvia ja löysin yhden aikalailla kuvaasi vastaavan: Sedum aizoon eli siperian maksaruoho.

    VastaaPoista
  2. Meillä on tammen taimet edelleen kasvavina ja hengissä, vaikka välillä on rusakko syönyt ja pari vuotta sitten kattolumien pudotus tuhosi oksia oikein kunnolla.

    Maksaruohoksi väittäisin minäkin tuota kukkivaa kasvia. Minulla on pihalla maksaruohoa, joka alun perin tuli muiden kasvien seassa Rovaniemeltä miehen sisaren pihalta.

    VastaaPoista
  3. Sara,haastavaa se on, ja taitavat parhaimmillaankin jäädä vähän pensasmaisiksi. Ja kaikki on suojattava porojen ja jänisten vuoksi.
    Siperianmaksaruoholta tosiaan näyttää, ja sopii hyvin tuonne siperialainen.
    Kiitos tunnistuksesta ja mukavaa päivää!

    VastaaPoista
  4. Sussi,söikö rusakko kaikki maanpäälliset osat ja silti jäi henkiin? toivoa siis on...
    Mukavaa päivää!

    VastaaPoista
  5. Hei!
    Tulin vastavierailulle.
    On siellä pohjoisessa tammella pikkasen ankeat olot. Mekin toimme Ahvenanmaalta 90-luvun puolivälissä tänne Pirkanmaalle kolme pientä tammen alkua. Yhden söi rusakko, muille on sitten pidetty verkkoja. Pisin on nyt vähän minua pidempi. Hitaasti se kasvaa, mutta eikös tammen kuulukin. Yksi puutarhalta ostettu tammi on meillä iso puu jo, se on ikkunan alla, minun mielipuuni! Ihmiset manaavat sen lehtiä ja harvaoinnin hankaluutta. viis siitä, puu on upea.

    Hyvää jatkoa sinulle! Lukemisiin.

    VastaaPoista
  6. Hei Rantakasvi ja tervetuloa! Ankeat on olot, mutta olen sellainen kokeilija että kaikkea täytyy yrittää, ja kun Tammen sain niin eikun maahan vaan.
    Lehdethän ovat lannoitetta! Lisää lehtiä tänne kuivalle mäntykankaalle toivon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. vastaus tulee vähän myöhään, mutta kun muistin:

      Meillä riittää syksyllä lehtiä, omenapuut 14 kpl, luumupuut, päärynä- ja kirsikkapuut. Vielä vaahterat ja se iso tammi.

      Laitanko rekallisen tiivistä lehtimassaa tulemaan syksyllä? ;) ;)

      Poista
  7. Tuleekohan liian kallista lehtimassaa....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taitaa tulla. Meillä kyllä aina on kompostimultaa tehty lehdistä ja muita jätteitä sekaan, niin hyvää tulee. Välillä on runsauden pula, että minnekä oikein levittäis loput kompostimullat. On se aina paikkansa löytänyt.
      Sitä jaksan ihmetellä, kun naapuri kuskaa lehdet kaatopaikalle. Ensin lehtipuhaltimella kokoaa ne, siinä ajassa meillä on haravoitu kolme kertaa suurempi tontti...

      Poista