tiistai 8. tammikuuta 2013

Yksinäinen saarnipuu

Kävin tänään kävelyllä metsässä ja vähän muuallakin lähiympäristössä Kirkkonummella. Lauhojen säiden ansiosta lumi on painunut sen verran, että kulkeminen on aika vaivatonta.

Kuvattuakin tuli, tässä saarnipuu siemen lastissaan.

klik


Olen etsinyt netistä marjatuomipihlajan (amelanchier alnifolia) siemeniä heikolla menestyksellä. Piti viime kesänä asia hoitaa, mutta unohtui. Täytyy kai alkaa katsella ulkomaisilta toimittajilta. Siemenet tarvitsevat kylmäkäsittelyn 4kk, joten kohtapuoliin pitäisi löytää. Vinkkejä voi laittaa...

http://www.youtube.com/watch?v=JLBanviNN9o

14 kommenttia:

 1. Nyt on pakko kysyä. Siis onko tuo tosiaan saarni, sillä meidän pihasaarnissa ei ole koskaan ollut tuollaisia siemeniä?

  VastaaPoista
 2. Tuota jo toisaalla kyselin, kun en itsekkään varmuudella puuta tuntenut, saarniksi nimesivät, ja todennäköisesti lehtosaarniksi.

  VastaaPoista
 3. Saarni se on. Meidän pihassammekin kasvaa yksi iso yksilö ja muutama pienempi.
  Saskatoonia haikailet. Niitä on niin montaa eri lajiketta. Ja niissä on kuulemma valtavasti eroja. Lohjalla on saskatoontila, joka kasvattaa niitä marjojen vuoksi. He myös jalostavat näitä marjoja. Saskatoon on vanha inkkarien käyttämä terveellinen marja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen käynyt Lohjan tilan sivuilla ja monilla muillakin sivuilla. Lajikkeita on paljon, eroja on kasvussa, marjoissa, kestävyydessä ym. Kaikki Suomessa myytävät pitäisi olla talvenkestäviä koko maassa.

   Poista
 4. Mitähän Exotic Carden tarjoaa? Melkosen suuri valikoima siellä kuitenkin on..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä! En löytänyt tuolta, paljon muita kiinnostavia kylläkin.

   Poista
 5. Upea saarnipuu.
  Onpa lumet siellä menneet vähiin, täällä on vielä reilusti lunta, ja yöllä tuli taas lisää.

  VastaaPoista
 6. Saarnia ei paljon näe. Komea puu!

  Minulla on pihalla saskatoonia, en enää muista, mistä se on hankittu. Sen huono puoli on ainakin meillä, että se keväällä tekee silmut varhain ja sitten halla vie ne (ja kukintojen alut), joten ainakaan meillä ei marjoja ole juuri tullut. Mutta asummekin hallalle altiissa laakson pohjassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Outoa, mulla ei ole pohjoisessakaan paleltunu ja kasville luvataan aika kovaa kylmänkestävyyttä. Mutta lajikkeita on paljon..

   Poista
 7. Tapio hei, Sinulle olisi haaste blogissani.

  VastaaPoista
 8. Saarnihan tuo ja komea onkin. Minun entisellä pihallani oli myös saarni, kaksikin. Saarni on metka puu, kukkii ennen lehtien puhkeamista ja vissiin on kaksineuvoinen, hede- ja emikukat eri puissa, voi ne olla kait samassakin puussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulle saarni on uusi tuttavuus. Kun nuista siemenistä puhuin, pitäisköhän saarnista ottaa talteen, olisi nyt ainakin helppoa.

   Poista
 9. Hieno saarni! Saarni leviää helposti siemenistä. Täällä lähellä on rantalehto, jossa kasvaa isoja saarnia ja aluskasvillisuutena on paljon siemenestä kasvaneita puita. Siirsin vuosia sitten pienen siementaimen (omin lupineni) ja hyvin lähti kasvamaan.

  VastaaPoista