maanantai 17. joulukuuta 2012

Lähtö, matka ja Hirvi

Lauantaina heräsin jo 04.30 ja hyvä niin. Lunta tuli ja tie oli menossa umpeen. Verkotkin vielä vedessä per...saa...Kahvia juomaan ja pakkaamaan, on päästävä lähtemään pian.

Tuli siinä sitten mieleen, että jos alan päivänvaloa odottamaan en pääse enää sille päivälle lähtemään. Ei muuta kuin kelkka käyntiin ja verkoille. Siinä sitten kelkan valoissa lapan verkot pois, perkaan kalat ja hoidan muut asiaan liittyvät jutut ja ajelen takaisin mökille.

Tavarat autoon, kelkka liiteriin, kaikenlaiset vesiputkien tyhjennykset ym. Kämppä jää kylmilleen, pumppu on saunassa ja kytken sen uudelleen aina kun tulen.

Ja niin pääsen lähtemään, tai en niin vain, kokonaista 2 tuntia lapiointia ja eestaas ajoa ensin että pääsen maantien varteen. Tajusin siinä vaiheessa että en jaksa tähän päälle yli tuhatta kilometriä ajoa.

Matka alkaa lumituiskussa, jota sitten jatkuukin alusta loppuun. On ajettava rauhallisesti, rekan tullessa vastaan hiljennettävä vauti ryömimiseksi. Onneksi todella pahoilla urilla olevaa tietä on vain Sodankylään asti.
Rauhassa ajelen menemään, ja katselen ja ihmettelen samalla lumitilannetta metsässä, Rovaniemen puolelle tultaessa lumi vähenee rajusti ja napapiirillä lunta on vain murto-osa verrattuna Peurasuvantoon, varvut näkyvät kuin ensilumilla.

Syön ja juon kahvit Tervolassa, tuli jo nälkäkin.

Matka jatkuu, ja Oulussa alkaa tuntua vaikealta, pitääkö soittaa tutuille ja kysellä lepo/yöpaikkaa? ei mulla enää varsinaista kiirettä ole, sama vaikka menis pari päivää välilläkin, kunhan ei tarvitse lapioimaan alkaa.

Jatkan kuitenkin, Pihtiputaan tienoilla alan katsella yöpaikkaa, majoitusliikettä. Hylkään muutaman ja  niin saavun Äänekosken tuntumaan, tien varressa kyltti; Hotelli Hirvi, sinne. Hotelli vaikuttaa autiolta, alakerrasta kuuluu kuitenkin jytinää, pubi on auki ja menossa on karaoke. Menen jututtamaan baarimikkoa, kysyn hotellista ja huoneista. Kertoo, että kyllä sinne pääsee ja on tilaa ja yhden hengen huone aamiaisineen maksaa 50 euroa. Kaupat syntyy heti, alan olla lepokunnossa.
Huone on ihan kohtuullinen, on tv , suihkut ja muut perusjutut. Aamiainen ok. Ei tuossa tarvitse mitään loistohotellia kun alkaa olla todella poikki. Olen tuon Hirvihotellin huomannut jo vuosikymmenten ajat, nyt vasta yövyin siellä.

Huomioiota matkalta, osalle ihmisistä pitäisi olla autossa lumilukko, niin sikamaista ja lapsellista käytöstä on pöllyävällä tiellä ajaminen. Kaikkein eniten viduttaa nuo perässäroikkujat, eivät ymmärrä pitää kunnollista väliä, eivätkä sitten aja ohi vaikka olisi tilaisuus ja näkyvyyttä. Ohituskaistojen käyttö on joillekkin aivan idioottimaista, kun siinä tulisi turvallinen tilaisuus ohittaa hitaasti ajava, niin eiköhän tällä ala kiihdytysajot juuri siinä ohituskaitalla. Kaikenlaista järjettömyyksiä näkee, ja ei voi kuin ihmetellä ettei onnettomuuksia tule enempää.
Jos olisin saanut autojunapaikan, niin en olisi tietenkään tähän helvettiin lähtenyt, mutta nyt oli pakko.

Kävin juomassa vielä 2 tuoppia illalla. Ei laulattanut.

20 kommenttia:

 1. Olipas sulla matka! Hyvä, että olet kunnossa, on tuo keli sen verran kamala täällä etelämpänäkin. Lunta tuiskuttaa ja pöllyävä lumi estää näkyvyyden kokonaan.
  Hotelli Hirvi, sepäs oli edullinen ja osui sopivasti kohdallesi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tosiaan oikein voi valita keliä kun joka päivä tulee lunta. Hmm..en ole katsonut on hirvellä nettisivuja.

   Poista
  2. LÖytyyhän Hirvi tuolta:
   http://www.avainhotellit.fi/hirvi/

   Poista
  3. Joo, löytyi, kaikki kuuluu nykyään johonkin hotelliketjuun.

   Poista
 2. Vai ei laulattanut... Melkoinen reissu! Meinaatko mennä jouluksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En, vasta keväällä menen kun valoakin enemmän. Tammi-helmi-maaliskuu on aika kovaa aikaa tuolla, ehkä huhtikuussa seuraavaksi. Kahdeksi kuukaudeksi on nyt tiedossa työtäkin.
   Nuo reissut maksaakin aikalailla, tosin usein olen pyytänyt kalaa myyntiin asti ja saanut kulut peitettyä.
   Usein siihen reissuun liittyy jotain hankintaa, nyt pyysin siikaa pitkäksi aikaa. Joskus marjoja, ja vaikka mitä..

   Poista
 3. Hienoa, että selvisit matkanteosta ehjin nahoin. Liikenne on tosiaan yhtä kaaosta ollut viime päivinä.

  Mukavaa joulun odotusta!

  VastaaPoista
 4. Aikamoinen matka! Ajoin tänään pikkupätkän tietä, jota ei ollut ollenkaan aurattu. Auton pyörät muljusivat siihen malliin, että pidempi matka olisi ollut yhä tuskaa. Eipä ihme, ettei laulattanut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kova tuuli vaikutti myöskin ajoon, tuntui että katoaa pito tuulenpuuskissa. Vastatuuli koko välin.

   Poista
 5. Onpa ollut haastetta kerrakseen, onneksi ei sentään mitään sattunut. Ja onneksi hirvikin oli yöpymispaikka (vieläpä ihan hyvä) eikä tielle hypännyt elikko.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vain alkumatkasta poroja, eikä niitäkään tiellä.

   Poista
 6. Täyttä asiaa kirjoitat toisten talviajosta.

  Matkalla Ylläkselle tai sieltä takaisin aina Jyväskylän ja Oulun välillä tulee minulle tunne, ettei Suomi siinä välissä lopu koskaan. Pitkä on matka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikkia tilanteita ei voi mitenkään ennakoidakkaan kun tulee uskomattomia yllätyksiä. Yritän itse huomioida muut ja pitää varsinkin ne reilut välit.
   Sitten vielä täytyy olla tarkkana niiden kameroiden kanssa, pienestäkin ylinopeudesta voi tulla sakkoa.

   Poista
 7. Olipa hyvä, että heräsit ajoissa ja pääsit vielä liikkeelle. Nyt tulee lunta siihen malliin, että ihan pienen lapion kanssa ei saa putsattua teitä ajokuntoon.
  Mukavaa Joulunodotusta!

  VastaaPoista
 8. Melkoinen reissu, vaan hyvinhän se meni. Kalaa tuli ja takaisin kotiin pääsit ehjänä.
  Itsekin aikanaan Lounaisen kolkan ja Koillismaan väliä reissanneena ajattelin, miksikö pitää hankkia mökki satojen kilometrien päästä. Kauan sinä vaan meinaat olla nyt mökkeilemättä, joksko keväällä uudestaan.
  Lunta ja pakkasia alkaa täälläkin piisata, mutta jouluiselta ne vaan tuntuu.
  Leppoisaa joulunaikaa.

  VastaaPoista
 9. Ei vaan pääse mökkeilemään lähiaikoina. Taitaa olla tulossa reissu tuonne toiselle puolelle maapalloa (lämpimämpi puoli) ja se vie rahaa.
  Leppoisaa joulunaikaa sinnekkin.

  VastaaPoista
 10. Rantakasvin kautta sinun blogisi löysin. Hienoa omistaa mökki noin pohjoisesta. Luonto on niin erilaista kuin täällä etelässä. Jään seuraamaan hiilinieluasi:)

  VastaaPoista